RECENSERA

Ett av de bästa sätten att hjälpa oss här på Amatörtimmen är att lämna en recension på iTunes. Många vet inte hur man gör det, och det har uppstått missförstånd om huruvida man måste ha ett kreditkort, och därmed vara minst 18 år gammal, för att skapa ett Apple ID, vilket krävs för att recensera en podcast på iTunes. Det finns dock ett sätt att förbigå detta, så här kommer en liten guide över hur man recenserar Amatörtimmen (eller vilken podcast som helst) på iTunes!

Steg 1: Ladda ner och installera iTunes

Tyvärr går det inte att recensera en podcast på iTunes genom hemsidan, så man måste ladda ner iTunes till sin dator. (Ingen fara. Ni kommer inte att få något virus, er dator kommer inte att explodera. Det är bara ett smidigt program där man kan komma åt och spara/prenumerera på en massa podcaster och även recensera dem.) För att ladda ner iTunes till er dator kan ni klicka här!
nr1

Steg 2: Skapa ett Apple-ID

Det krångliga med detta är att om du försöker skapa ett Apple-ID det vanliga sättet kommer du frågas att lägga till din kreditkortsinformation (vilket inte är farligt, det är bara för att det ska gå lätt till att köpa låtar, videor, appar och så vidare. Så om du har ett eget kreditkort kan du skapa ett Apple-ID med din kreditkortsinformation på det vanliga sättet och fortsätta till nästa steg). Om du inte har ett kreditkort går det dock fortfarande att skapa ett Apple-ID. Det är bara onödigt krångligt. Följ stegen under, bara, så ska det gå smärtfritt!

Steg 2.a: Gå in på iTunes Store

Det här kommer du förmodligen inte att behöva göra, då iTunes oftast tar dig hit när du öppnar iTunes första gången. Om du inte redan är på iTunes Store, klicka på (vad annars?) ”iTunes Store” långt upp på fönstret.
nr2a

Steg 2.b: Navigera till ”Appar”

”Men jag vill ju till podcaster!” Inte än, lille vän. För att på ett smidigt sätt skapa ett Apple-ID, navigera till ”Appar”. Klicka på de tre prickarna uppe till vänster för att visa en extra meny ifall ”Appar” inte finns som alternativ redan.
nr2b

Steg 2.c: Hitta en gratisapp

Det är rätt så lätt att hitta en gratisapp, då många av apparna du kommer att se kommer att vara gratis, men det kan vara lite svårare att se vilka som är gratis och vilka som kostar pengar. Det smidigaste sättet är att det (lite otydligt) står vad appen kostar under dess titel och kategori. Om det inte står någonting är appen gratis! Jag kommer att välja ”Yousician” utan någon annan anledning än att den är först i listan.
nr2c

Steg 2.d: Hämta appen

Efter du har klickat på appen du valt (kan vara vilken gratisapp som helst, spelar absolut ingen roll), klickar du på ”Hämta”. Ifall du inte är inloggad (om du är det är det helt onödigt för dig att ens följa det här steget) kommer en dialogruta att komma upp som ber dig att logga in med ditt Apple-ID. Klicka då på ”Skapa Apple-ID”.
nr2d

Steg 2.e: Följ instruktionerna på skärmen

Nu kommer du få upp instruktioner för att kunna skapa ett Apple-ID, bland annat att du måste acceptera Apples Intigritetspolicy, välja e-mail och lösenord för ditt Apple-ID, och så vidare. Men nu kommer det viktiga. I och med att du valde att skapa ett Apple-ID genom en gratisapp kan du nu välja ”Inget” som betalningsmetod. Det borde till och med vara förvalt när du kommer till den här skärmen. Med ”Inget” valt klickar du nu på ”Skapa Apple-ID” efter du har skrivit i din address.

Steg 3: Hitta Amatörtimmen

Detta kan du göra lätt genom att söka efter ”Amatörtimmen” i sökrutan längst upp till höger. Då bör det bara komma upp vår podcast. Då klickar du på bilden av oss, så har du kommit till vår podcast-sida. Vi visar ingen bild på detta steg, eftersom det är svårt att misslyckas.

Steg 4a: Recensera podcasten

När du är på podcast-sidan kan du göra ett antal saker, som till exempel att prenumerera. Då kommer varje nytt avsnitt att laddas ner så att du kan lyssna på det när du vill. Det viktigaste nu, dock, är att man kan klicka på ”Betyg och recensioner” och därefter ”Skriv recension”, vilket var meningen med hela den här guiden, så tryck på den knappen!
nr2f

Steg 4b: Skriv din recension

Nu är vi här! Skriv titeln på din recension, din recension i sig och välj hur många stjärnor du vill ge podcasten i betyg. Vi föredrar självklart 5 stjärnor, men tycker du inte att podden förtjänar ett sånt högt betyg, betygsätter du den så som du tycker att den förtjänar (Om du dock betygsätter podcasten med en stjärna kommer vi förmodligen inte att besvara eventuella efterfrågningar du gör i recensionen). Nu får du (om du vill, såklart) efterfråga en låt som du tycker att poddmedlemmarna ska framföra i ett avsnitt. Du får efterfråga vilken låt du vill, och med vilka noteringar du vill (till exempel: ”Jag vill att Tobbe ska sjunga den här låten”, ”Sjung låten så högt ni kan!” eller ”Gör en accapella-version av låten!”). Dock är det värt att notera att om du kräver väldigt konstiga saker för vårt framförande kan det ta längre tid för oss att göra det, men vi kommer att göra det!
nr5

Då var det klart! Tack för att du visar intresse för att recensera podden. Vi älskar verkligen att få recensioner, så ifall du nu bestämde dig för att göra det är vi oerhört tacksamma!